DEÜ’de kanun hükmünde kararname ve emekli öğretim üyelerinin üniversiteye dönmesi engelleniyor
İZMİR –İzmir Dayanışma Akademisi ve 3 No’lu Eğitim Birliği Üniversiteler Şubesi yazılı açıklama yaparak, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin emekli öğretim üyelerinin üniversitelerine dönmelerini kanun hükmünde kararname ile engellediğini belirtti.
Açıklamada, 8 Temmuz 2018 tarih ve 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2017 yılı Haziran ayında açığa alınan ve üniversiteden ihraç edilen Barış İçin Akademisyenlerin emeklilikten dönüş başvuruları ve açtıkları davaları kazananların kim olduğu belirtildi. 2023 yılında buna karşı dava açıp tüm maaşları ve özlük hakları iade edilmiş ancak bu süreçte emekli olanların talepleri reddedildi. .
‘SUÇ İŞLİYORLAR’
Açıklamada, “Mahkemeler tarafından hakları iade edilen üyelerimiz bir kez daha haksız yere üniversiteden dışlanıyor” ifadesine yer verilen açıklamada, “2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 60/B maddesinde açıkça belirtilmesine ve mahkemelerin bu durumu ortadan kaldırmasına rağmen” denildi. İhraç süreci tüm sonuçlarıyla devam ederken, 6 yıldır kürsülerinden uzak tutulan barış akademisyenlerine karşı üyelerimiz ve arkadaşlarımız halen görevlerini sürdürüyorlar.” geri dönmesi engellenir. Dekanlardan bölüm ve bölüm başkanlarına kadar üniversite yönetim zinciri, emeklilikten dönüş dilekçesi veren öğretim üyelerine “hizmete gerek yok” yazmaları yönünde baskı ve tehdit kullanıyor ya da hadlerini aşarak mahkeme kararının işe yaramadığı yorumunu yapıyor. emeklilikten dönme hakkını kapsamaktadır. “Suç işliyorlar” ifadesi kullanıldı.
‘BÖLÜM BAŞKANINA BASKI YAPILDI’
Kurumlar, mahkeme kararıyla göreve dönen Dokuz Eylül Üniversitesi’nden iki mensubun emeklilikten dönme başvurularına rektörlüğün olumsuz yanıt verdiğini belirterek, hukuksuzluğu şu sözlerle açıkladı: “Bir üyemiz için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı, Bölüm Başkanına ‘hizmetine gerek yoktur’ şeklinde yazı yazması konusunda açıkça baskı yapıyor. Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Bölüm Başkanı’nın öğretim üyesi ihtiyacı olduğunu belirten 1,5 sayfalık yazı resmi kanallardan kabul edilmedi ve bölüm başkanına yazı yazmakla tehdit edildi. olumsuz bir mektup. Bölüm başkanı da bu tehditlere boyun eğdi ve rektörlüğün beklentileri doğrultusunda mektubu yazıp imzaladı. Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi için doğrudan rektörlük, ‘Mahkeme kararı gereği haklarınızı teslim ettik, emeklilik iadesi dilekçenizi kabul etmiyoruz’ dedi. Bu, mahkeme kararının uygulanmadığı anlamına geliyor. Her iki üyemiz de bu süreçlerin iptali için yargıya başvurdu. “İdari mahkemelerin, üniversitelerden gelen görüş yazılarının baskı ortamında yazıldığını dikkate almasını ve bu adaletsizliğin sona ermesi için gereğini yapmasını bekliyoruz.”
Açıklamada, DEÜ’deki uygulamanın 6 yıldır mağdur edilen barış akademisyenleri için bir başka hak ihlali olduğu vurgulanırken, yargı kararlarının tanınmadığı da yinelendi. Açıklamada, “DEU yönetimini bu yanlışı bir an önce düzeltmeye ve mağduriyete son vermeye davet ediyoruz. Bağımsız karar alma mekanizmalarının önündeki her türlü baskı ve engellemeye karşı sizlerle birlikte mücadele etmeye, haklarınızı korumak için gerekeni yapmaya hazır olduğumuzu daire ve daire başkanlarına hatırlatmak isteriz. Yönetimlerin hukuk dışı uygulamalarına alet olmayın. “Hukuka ve adalete de ihtiyacınız olabileceğini unutmayın.” (DUVAR)